top of page
Zoeken

De Hummer van de voedselindustrie

  • Foto van schrijver: femkekookt
    femkekookt
  • 14 mei 2015
  • 2 minuten om te lezen

Hoe produceren we in 2050 genoeg voedsel voor de 9 miljard mensen die dan op aarde leven? Die vraag proberen de makers van Digitaal Voedsel, een docu van Tegenlicht, te beantwoorden. Technologie en natuur lijken daarbij tegenpolen, maar in de documentaire wordt duidelijk dat de oplossing ‘m juist in de combinatie van deze twee zit.

Disco-kasplantjes

Een Nederlands bedrijf kweekt sla-plantjes met gekleurde led-lampjes, waardoor het minder afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Met de juiste combinatie van kleuren is het ´altijd lente´ en groeit een plantje drie keer zo snel als in een gewone kas. Door de lente na te bootsen is er wel 80% minder water nodig en er komen bovendien geen kunstmest of andere bodemuitputtende middelen aan te pas. De kweker heeft de regie volledig in handen door de samenstelling van de verlichting te veranderen: iets meer blauw licht en het sla-plantje wordt ineens een stuk langer!

Dan Barber

Volgens Amerikaans chefkok Dan Barber hoeven we helemaal niet meer voedsel te produceren. Er is nu al genoeg eten om 12 miljard mensen te voeden. De oplossing zit 'm eerder in een betere verdeling van voedsel over de wereld. Daarnaast stelt hij dat de vraag naar bepaalde producten en voedingstrends veel vergen van de grond. De tomaat is de Hummer van de voedselindustrie: hij put de grond volledig uit. Dat kan gecompenseerd worden met het verbouwen van andere gewassen die de grond weer gezond maken, maar kwekers luisteren liever naar de consument. Die u-vraagt-wij-draaien-instelling is op langere termijn niet houdbaar en moet omgedraaid worden: we moeten eten wat verbouwd wordt en inzien dat dat de beste trend is om te volgen als we willen dat de grond niet uitgeput raakt.

Aromaprofiel van een steenbolk

De oplossing die mij het meest verbaasde was die van het Vlaamse bedrijf FoodPairing. Dit bedrijf wil alle aroma’s van alle producten in de hele wereld te analyseren. In het ‘aromaprofiel’ van een Steenbolk (vis) komen bijvoorbeeld komkommer en vanille voor. In eerste instantie vooral een leuk foefje als je op zoek bent naar goede combinaties, maar het gaat veel verder. Met deze techniek is het uiteindelijk mogelijk om het aroma van producten die van ver moeten komen na te maken met lokale producten. Zo vervang je een sinaasappel gewoon door een juiste combinatie van meloen, phisalis, jeneverbes en kruisbes. Fluitje van een cent, toch? Nieuwsgierig geworden? Kijk de documentaire terug en zie deze site voor nog meer informatie over de digitalisering van ons eten.

Comments


© 2015 door Femke

bottom of page