top of page
Zoeken

Champagnelab

  • Foto van schrijver: femkekookt
    femkekookt
  • 26 jun 2015
  • 3 minuten om te lezen

Mijn keuken is veranderd in een laboratorium. Overal staan flessen met geheimzinnige doppen en verschillende kleuren vloeistof waarin bubbeltjes omhoog schieten als ik ertegenaan tik. Ik voel me net een uitvinder, maar eigenlijk ben ik gewoon champagne aan het maken van vlierbloesem.

Twee jaar geleden maakte Gijs een fantastische vlierbloesemchampagne, maar vergat het recept op te schrijven. Dus na twee flessen was het gedaan met de pret. Dat zorgde wel voor de exclusieve status die het tot op de dag van vandaag voor mij heeft. Vorig jaar deed ik een poging het te evenaren. Vlierbloesem geplukt, geduldig de groene takjes eraf geknipt en op goed geluk samen met wat gekookt suikerwater in een pan gegooid. Na een nachtje rook die bedwelmende zoete vlierbloesem vooral naar bittergroene blaadjes. Ik spoelde de drank met pijn in mijn hart door de gootsteen. Dit jaar besloot ik niet op één paard te wedden, maar mijn kansen te spreiden: drie recepten om mijn geluk te beproeven. Het is nog even wachten op het resultaat, maar na stiekem proeven en tussendoor ruiken, vermoed ik een goede oogst. Met de bubbels zit het ook wel goed: vanochtend werd ik wakker van een kurk die met een heus champagnegeluid van een fles popte. Tot nu toe gaat mijn voorkeur uit naar het eerste recept, maar ik vermeld ze hieronder alle drie. Aan jou de keus! Oja, je vindt de bloemen overal in parken en langs de weg. Wees er snel bij want de bloei duurt niet lang meer.

[ Update! Kijk hier om te zien welk recept de lekkerste champagne oplevert! ]

champagnelab

Belangrijk voor alle recepten!

- haal de takjes zoveel mogelijk van de vlierbloesemschermen af.

- maak de oude wijnflessen waarin je de drank bottelt goed schoon (afwasmiddel, kokend water, etc) om te voorkomen dat de drank gaat schimmelen.

- gebruik geen kokend water, dan krijg je die bittere smaak die ik hierboven beschrijf.

- sluit de flessen na het bottelen af met een kurk, die je losjes op de fles zet, óf gebruik een beugelfles of waterslot (in Utrecht bij Slamat op de Zadelstraat)

- ontlucht de flessen elke dag om de druk eraf te halen zodat de fles niet ontploft door de druk.

- je schijnt het maximaal een half jaar op een koele plek te kunnen bewaren, maar voor die tijd is het natuurlijk allang op!

bloem tot champagne

Recept 1 (Bron: cathelijne.nl) 3 liter koud water

300 gram suiker

2 eetlepels azijn

3 grote vlierbloesemschermen

3 schijfjes citroen > Roer de suiker door het water tot deze volledig opgenomen is, roer de azijn, bloemen en de citroen erdoor en laat afgedekt 6 dagen staan. Zeef door een theedoek. Bottel en laat 2 weken staan zodat het gaat gisten en er champagne ontstaat.

lab

Recept 2 (Bron: etenuitdevolkstuin.nl)​​

4 liter warm water

600 gram suiker

2 eetlepels azijn

12 vlierbloesemschermen

1 citroen (rasp en sap)

> Roer​​ de suiker door het water tot deze volledig opgenomen is, roer de azijn, bloemen en de citroenrasp en -sap erdoor en laat afgedekt 24 uur staan. Zeef door een theedoek. Bottel en laat 2 weken staan zodat het gaat gisten en er champagne ontstaat.

Recept 3 (Bron: Wilde Venkel & Rabarber)​​ 4 liter water, gekookt en afgekoeld 750 gram suiker 1 dl witte wijnazijn

1 vergiet vol vlierbloesemschermen 1 citroen in stukken gesneden > Roer de suiker door het water tot deze volledig opgenomen is, roer de azijn, bloemen en de stukken citroen erdoor en laat afgedekt 2 dagen staan. Zeef door een theedoek. Bottel en laat 2 weken staan zodat het gaat gisten en er champagne ontstaat.

Comments


© 2015 door Femke

bottom of page